Vid femtiden på morgonen den 10 augusti väcktes en kvinnlig student i sin lägenhet på Svartbäcksgatan av en knivbeväpnad man som stod vid sängen och riktade vapnet mot hennes ansikte. När kvinnan reflexmässigt försökte putta undan mannen hon fick hon en skärskada på handen.

Den omaskerade mannen tvingade till sig kontanter innan kvinnan fick följa med till nästa rum, där en annan kvinnlig student bodde. Också hon hotades och tvingades lämna över pengar och andra ägodelar. Båda kvinnorna fick sedan följa med till ett tredje rum, där en manlig student bodde. Även han blev av med pengar och andra värdesaker.

– Gärningsmannen sökte igenom rummet medan alla tre fick hålla sig i ett hörn, säger kammaråklagare Tomas Eriksson.

Ytterligare två rum, där ingen var hemma, söktes slutligen igenom innan förövaren lämnade platsen med kontanterna och en stor mängd smycken och bijouterier.

Senare samma eftermiddag blev personalen på ett växlingskontor i Uppsala misstänksam när en ung man försökte växla in diverse utländsk valuta. Mannen uppträdde påverkat, polis kallade till platsen och grep honom. Kontanterna visade sig överensstämma med en del av rånoffrens utländska valuta. I en påse hade mannen också en del av stöldgodset och vid en husrannsakan i hans bostad hittades ytterligare föremål från rånet i lägenheten.

19-åringen har nu åtalats för grovt rån. I polisförhören har han nekat till brott och berättat att han samma dag fick kontanterna och föremålen av en man som var skyldig honom pengar, men vars identitet han inte känner närmare till. Bland åklagarens bevisning finns, förutom stöldgodset, skoavtryck från den fönsterbräda på andra våningen där rånaren tog sig in, sannolikt efter att ha klättrat på en stege. Avtrycket överensstämmer med en av 19-åringens skor men i förhör har mannen förklarat att det är en vanlig modell bland ungdomar. Vid polisens fotokonfrontationer har rånoffren inte gjort något entydigt utpekande av den åtalade mannen.