Det säger något om hans vanliga omdömeslöshet, att han tar i och karaktäriserar indirekt andra länder oerhört negativt vilket får diplomatiska konsekvenser, säger Olle Wästberg, som också varit generaldirektör för Svenska institutet.
Dessutom säger det någonting om hans sätt att tänka i oerhört generella termer, att han tänker på människor i grupper och inte som individer, säger Wästberg, som följer den politiska utvecklingen i USA.

Inte första kontroversen

Presidenten ska ha fällt kommentaren under ett möte i Vita huset i går om åtstramningar i vilka länders invånare som har rätt att vistas i USA inom det så kallade TPS-programmet, skriver The Washington Post.

Olle Wästberg tror dock inte att det senaste uttalandet kommer att förändra bilden av Donald Trump nämnvärt i varken USA eller omvärlden, med tanke på hans tidigare uttalanden om att mexikaner är våldtäktsmän, att nigerianer bor i hyddor, och att det fanns "väldigt bra människor på båda sidor" under demonstrationer i Charlottesville i USA i somras då vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper deltog.

Ännu vulgärare

New York Times har även rapporterat att Trump i juni i fjol sagt att alla haitier "har aids", något som Vita huset har dementerat.

Den här grovheten påverkar ytterligare i negativ riktning. Det är ännu vulgärare, det är skillnaden mot tidigare uttalanden. Men jag tror inte att det är någonting som i sak förändrar särskilt mycket. Ingenting som sker tyder på att han låter sig dämpas av någonting.